Ferskt brød hver eneste dag!

Det er mye penger, sunnhet, og god smak å hente i å lage sine egne brød, men hvem har egentlig tid til å lage brød hele tiden? Vel, ta deg en god titt i speilet mister, for med denne metoden har du ferskt brød på bordet hver eneste dag med kun et par minutters innsats!

For en stund tilbake siden kom jeg over teknikken til “Artisan Bread in 5 minutes a day” De har egen video laget på beste frokost-tv glisende grunderamerikaner-vis på sidene sine, som kan fortelle deg hvordan du skal lage et slikt brød på den engelske tunge og med imperial measurments.

Selv har jeg blitt såpass HELFRELST at jeg har tatt meg brydderiet med å lage en norsk og metrisk variant fra min egen kjøkkenbenk og lagt den ut på youtube:

Kort oppsummert: Man rører sammen en eltefri brøddeig som man først hever litt på benken, og så setter man deigen i kjøleskapet i boks for senere bruk. Lag stor nok deig til å holde en uke. Så hver gang man trenger et nytt brød så tar man bare ut en bit. Strekker og former deigen,  lar den hvile litt og så steker den i ovn på en pizzasten/stål eller stekepanne med litt vann/damp i ovnen.

Voila! Ferskt brød hver eneste dag på kun 5 minutter!

Dette er noe absolutt alle kan få til, og det er bare sånn liksom helt 100% totally worth it. Serr.

Update – Litt mer utfyllende info:

Forutenom at det er en fin lagringsmetode å ha deigen klar til bruk i kjøleskap, så gjør det også at deigen bli lettere å jobbe med, spesielt siden den er så klissete.

Årsaken til at man må ha en pizzasten eller jernpanne i ovnen i 40 minutter er fordi at de leder varme sinnykt godt. Tenk på sammenlikningen om at man kan godt ta en hånd inn i en ovn på 230 grader i noen sekunder, mens gjør du det samme i en kjele med kokende vann på 100 grader så har du ødelagt hånden din big time. Samme er det med pizzasten eller jernpanne. Det som så skjer med deigen når den bli satt inn er at det vil utvikle seg damp av vesken inne i brødet og det er det som får brødet til å “heve” ikke gjæren som en er vant med å tenke at har æren for luftighetene i brødet. Det hjelper litt, men her er det altså varmeutviklingnen som står for mesteparten av jobben. Det er også derfor det ikke funker spesielt godt med 100% fullkorn også. Da blir det ikke sterkt nok glutennettverk for at teknikken skal funke optimalt.

Til sist så er det viktig med vann eller isbiter i en ildfast beholder eller som jeg gjør; ha brødet og pannen på en rist og så ha en langpanne under. Da kan man bare hive isbiter rett på rista. Anyways, grunnen til at det er viktig er fordi at det hindrer skorpen i å stivne for fort. Stivner den før brødet er ferdig å vokse så vil brødet sprekke. Litt sprekking gjør jo ikke noe men det kan fort bli for mye også.

Baseoppskrift:

700 gram lunket vann
1 spiseskje tørrgjær
1 spiseskje salt
900 gram hvetemel

Oppskrift med 33% havregryn:

750 gram lunket vann
1 spiseskje tørrgjær
1 spiseskje salt
600 gram hvetemel

300 gram havregryn, lettkokt.

For Clas Ohlson boksen kjør dobbel oppskrift. Da finner du også fort ut at 2 spiseskjeer tørrgjær er det samme som en hel pose 😉

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s