Landgangsloff til piknik

Idag hadde vår datter bestemt at vi skulle på piknik. Med oss skulle vi ha kaffe, kakao, frukt, kake og noe brødmat. Det var da jeg kom til å tenke på en slager fra min ungdom og hjemby; En langang. Basically en myk baguette med valmuefrø + ost og skinke med litt salat. Umulig å ikke like!

Så hvordan lage en? For en tid tilbake var jeg i søken etter et hverdagsbrød til den samme datteren, og etter mange prøvesmakninger av sunne brød med negativ tilbakemelding, gikk jeg for den store kanonen i Åpent Bakeri sin bok “Brød” – en Pain de Mie. Typisk søtt brød en forbinder med sånn ferdigoppskåret firkantet ostesmørbrøds-brød. Brødet var en kjempehit, men med masse smør og sukker kunne det aldri bli fast invetar følte jeg, og la den til side.

Until now.. Jeg tenkte at med litt annen forming, litt pensling og valmuedryss på toppen, ville det smake ca det samme som landgangen fra hjembyens bakeri. Et par timer kunne jeg konstatere at det var en fulltreffer!

Tidsmessig er denne oppskriften helt suverent for en lat lørdag eller søndagsmorgen hvor en kommer på at en vil ut og ha piknik i 14 tiden elns.

Oppskrift sitert fra Åpent Bakeri men skalert for 3 loffer som avbildet

  • 3,5 dl melk
  • 0,5 kg hvetemel
  • 25 g sukker
  • 10 g salt
  • 15 g gjær (jeg brukte en halv pose tørrgjær)
  • 50 g smør i terninger

Bruk romtempererte råvarer. Varm melken til ca. 30 grader. Bland alle ingrediensene men hold igjen 1dl melk og smøret til senere i elteprosessen. Kjør deigen på sakte fart i ca. 3 minutter. Øk hastigheten og elt videre i ca 5 minutter mens du tilsetter melken i små mengder litt etter litt. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og har en blank overfalte.

Nå tilsettes smørterningene. Elt deigen på sakte fart til smøret er kjørt helt inn i deigen.

La deigen modnes i ca. 1 time før du deler den opp til 3 emner som slås opp til runde kuler. La emnene hvile i 20-30 minutter.

Emnene slås opp til brød og has i form eller formes på brett med bakepapir. (Her formet jeg dem som landgangsloffer)

Hev emnene til dobbel størrelse og pensle dem med egg eller melk (jeg brukte melk og hadde på valmuefrø i tillegg)

Sett dem på nederste rist i ovn som holder 230 grader og stek til de er gyllenbrune. (Jeg brukte kun 15 minutter på dette)

Kjøl dem så ned og del dem i 2, ha på rikelig med smør, ost, skinke, agurk og litt salat. Som du kan se nedenfor er det vanskelig å vente med å starte måltidet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s